Pages

Tuesday, December 21, 2010

EMPAT!

Ada EMPAT perkara yang tidak bisa diraih kembali~

BATU…
setelah dilempar!


KATA-KATA…
setelah diucapkan!


KESEMPATAN…
setelah berlalu!


MASA…
setelah beranjak pergi!

.: KEJADIAN KEMBAR SEIRAS :.


Actually aku ade sorang kembar seiras.Namenye Adibah.Aku adik...Ececee...bangge benOr dpt gelaran adik!AKu sje je post pasal ni.Sje gatal nk Taw...Nk cite sendirik aku x gheTi..pasai pa???Pasai aku bkn nye student Sains Hayat...Masa skOla aku mmg tanak sgt2 kls biO..bOle biOl kepale hotak aku nk meghpai ewh..Aku tuka kelas Teknikal..aku blajaQ Lukisan Kejuruteraan r...Kt matrik aku AmeK Sains Fizikal.Kat sini aku pOst fakta2 kejadian kembar seiras yang aku surf r...Eeee...teringin jgk nk anak kembar...tapi..............

Anak kembar terjadi apabila dua fetus berkembang pada masa yang sama dalam uterus ibu dan dilahirkan pada masa yang hampir sama selepas tempoh penghamilan yang sama.
Ada dua jenis kembar iaitu:
a)Kembar Seiras.
~tak melekat dan melekat a.k.a kembar siam..
~Tapi..aku kembar Melayu ja...heheh


b)Kembar Tak Seiras.

Kat sini aku nk fokuskan kejadian Kembar Seiras jex..Sebab aku kembar seiras...muahaahhaaa...=)


Anak kembar seiras terjadi apabila satu ovum yang tersenyawa membahagi dua terbentuk dua zigot yang berkembang mnjadi dua orang anak.
Kembar empat seiras terjadi apabila satu ovum yang tersenyawa membahagi dua membentuk dua zigot.
Kemudian, kedua-dua zigot ini membahagi untuk membentuk empat zigot.Keempat-empat zigot berkembang menjadi empat orang anak.
Oleh kerana kembar seiras terjadi daripada sperma dan satu ovum yang membawa bahan genetik yang sama, maka sifat-sifat kembar seiras adalah sangat serupa antara satu sama lain.


INFO INFO INFO!

Dalam keadaan normal, satu kembar akan berlaku daripada 80 kehamilan.


5.
6.
7.
8.
9.
10.


~SEKIAN~